Περιπατητικές Διαδρομές

Ακολουθώντας μονοπάτια που χάραξαν εδώ και αιώνες οι νησιώτες για να προφυλαχθούν από τους εισβολείς, για να καλλιεργήσουν τη γη, να φτάσουν σε μυστηριακά κέντρα λατρείας και αργότερα στις εκκλησίες. 

Ακολουθήστε μονοπάτια που αποκαλύπτουν αρχαιολογικούς θησαυρούς και ζωντανεύουν μύθους μέσα σε μια έκρηξη ανθοφορίας της φύσης. 

1η Διαδρομή φύση και αρχαιολογικοί χώρο2. Παραλία Θερμής - Προϊστορικός οικισμός Θερμής - Τρεις Άγιοι - Παναγία Τρουλωτή - Κυπαρίσσι - Λουτρόπολη Θερμής - (Μονή Αγ. Ραφαήλ) - Χωράφα - Λουτρόπολη Θερμήςι. 

ΘΕΡΜΗ Η διαδρομή είναι κυκλική και μπορείτε να ξεκινήσετε από τον προϊστορικό οικισμό των Πύργων Θερμής (ξενάγηση, αρχαιολογικά ευρήματα, τηλεοπτική αναπαράσταση), στη συνέχεια ακολουθείτε ανατολικά τη διαδρομή με επίσκεψη στον παλιό ναό του Αγ. Νικολάου με εντοιχισμένα αρχαία μάρμαρα . Ακολουθήστε το λιόφυτο μονοπάτι και συναντήστε την Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας τρουλωτής (12ου αιώνα ) με καταπληκτική θέα και ομορφιά . 

Συνεχίστε το δρόμο και διασχίστε μονοπάτι με άγρια φύση και σταθείτε στην παραδοσιακή πηγή του «Κυπαρισσιού» . Στη συνέχεια μπείτε στον οικισμό της Θερμής και δροσιστείτε στα παραδοσιακά καφενεδάκια του χωριού. Ακολουθήστε τη διαδρομή και επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της «χωράφας» ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής . 

Περιηγηθείτε στο χώρο και στους ρωμαϊκούς λουτήρες με το ιαματικό νερό. Εκεί είναι και το παλιό οθωμανικό ξενοδοχείο «Σαρλιτζα». Περπατήστε στο πλακόστρωτο λιμανάκι και επιστρέψτε στο αρχικό σημείο εκκίνησης. 

2η Διαδομή ΤΑΥΡΟΣ1. Πηγή - Παλιοχώρι - Ταύρος - Αγ. Χαράλαμπος - Κώμη - Πηγή . Πηγή – Κώμη. 

Η διαδρομή ξεκινά από το βορειοδυτικό τμήμα του οικισμού της Πηγής και ακολουθούμε ΒΔ κατεύθυνση μέχρι την περιοχή της Παναγιούδας, όπου συναντάμε μια παλιά διάνοιξη δρόμου που καταλήγει στο ξωκλήσι της Παναγίας. Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο και φτάνουμε στην περιοχή του Παλαιοχωρίου. 
Εδώ βρίσκεται ένας παλιός νερόμυλος. Συνεχίζουμε με βόρεια κατεύθυνση, κατά μήκος του κεντρικού χωματόδρομου και παράλληλα με το ρέμα του Ταύρου με 3 γέφυρες, το οποίο χαρακτηρίζεται από ανεπτυγμένη παραποτάμια βλάστηση. 

Συνεχίζοντας την πεζοπορία, συναντάμε μια περιοχή με αραιή δασική βλάστηση και μια δεξαμενή, ακολουθούμε το μονοπάτι και φτάνουμε στους πρόποδες του οροπεδίου του Ταύρου με τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Ακολουθούμε βόρεια κατεύθυνση ωσότου το μονοπάτι πάρει ανατολική κατεύθυνση, για να συναντήσουμε τι ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους, το οποίο είναι τόπος σημαντικών εκδηλώσεων (πανηγύρι, ιππασία, λειτουργίες) για την περιοχή. 

Από εδώ μπορούμε να απολαύουμε τη μοναδικού κάλλους θέα προς το όρος Λεπέτυμνος και από το ξωκλήσι μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στο οροπέδιο και στον οικισμό της Πηγής ή να κατευθυνθούμε ανατολικά κατά μήκος της κοιλάδας με την αραιή βλάστηση αστοιβών, μέχρι να συναντήσουμε το μονοπάτι και να επιστρέψουμε στην Πηγή.

 
 

Studios ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ - Πύργοι Θερμής - 81100 - Λέσβος (Μυτιλήνη) - Τηλ. 22510 71268 & 6945305868